Aşılama Tedavisi Nasıl Olur?

Aşılama tüp bebekten daha farklı bir yöntemdir. Daha düşük maliyetli olmasına karşın başarı oranı %10-20 arasında değişir. Bu oran sperm sayısı, hareketi ve morfolojisine yanı dış görünüş kalitesine göre değişir. Anne adayı hap veya düşük doz iğnelerle, 1 yada en fazla 2 yumurtanın büyütülmesi şeklinde hazırlanır, doktor takibinde bu yumurtalar belli boyutlara geldiğinde çatlatma iğnesi ile serbest kalmaları sağlanır. Bu işleme göre spermlerin rahime nakil edileceği gün/saat belirlenir. Bu gün/saate göre erkek sperm örneği verir ve bu örnek laboratuvar tarafından aşılama işlemine uygun hale getirilir.

Androloji laboratuvarı spermleri içinde bulunduğu dış sıvıdan ayırarak aşılama için hazır hale getirip, doktora bir enjektör ile beraber iletir. Kadın doğum doktoru bir kateter yardımıyla spermleri hastanın rahmine nakil eder. Nakledilen spermler kadının yumurta kanallarında yüzerek yumurtanın serbest kaldığı yere ulaşır ve dölleme görevini gerçekleştirir.

Hangi hastalar aşılama için uygundur?
Açıklanamayan infertilite, tüpleri ve rahim kanalı açık hastalar ile; erkek için sperm sayı ve hareket iyi hastalar aşılama için uygundur. İleri yaş ve yumurta rezervi az olan hastalarda aşılama önerilmemektedir.


Aşılama başarısını arttırmak için laboratuvar bir şey yapabilir mi?
Aşılama başarısını arttırmak için sperm sayı ve hareketini en iyi şekilde seçmeli ve hazırlama sırasında en az hasarı vermeliyiz. Bu sebeple mikroçip tekniği sperm hazırlamasında en az DNA hasarı veren yöntemdir. Bu yöntem kullanılabilir fakat maliyeti ciddi şekilde arttıracaktır. Bunu dışında pentoksifilin – theofilin gibi sperm hareketini arttıran ajanlarda kullanılabilmektedir.