Tüp Bebekte Mikroçip Yöntemi
Mikroçip yöntemi aslında bir sperm hazırlama yöntemidir. Ejekülat yoluyla alınan spermlerin, mikro enjeksiyon yöntemi ile yumurta içine konulabilmesi için bazı hazırlık aşamalarından geçmesi gerekir. Fakat bazı durumlarda semen içerisinde bulunan serbest radikallerin spermlerde DNA hasarına sebep olduğu görülmüştür. Bu radikallerin yoğun mevcudiyeti spermlere ve dolaylı olarak, oluşacak embriyoya zarar verebilmekte, tüp bebek başarısını olumsuz etkileyebilmektedir.
Böyle durumlara özel sperm hazırlama yöntemleri vardır. Normal şartlarda yüzdürme yada dansite gradient (elek) yöntemi kullanılmaktadır. Bunların dışında bazı ticari sperm yıkama cihazları ortaya çıkmıştır. Bunlardan en yaygını mikroçip yöntemidir. Mikroçip yöntemi ile hazırlanan spermlerin DNA hasar oranı, santrifüjleme tekniğine (yüzdürme, dansite gradient vb) göre daha az olduğu görülmüştür. Bu sebeple alternatif bir sperm hazırlama yöntemi olarak yerini almıştır.
Her tüp bebek denemesinde mikroçip yöntemi kullanılmalı mıdır?
Mikroçip maaliyetli bir yöntemdir bu yüzden ilk tüp bebek denemesi olan hastalarda, yada genç ve bilinmeyen infertilite olgularında gerekli görülmez. Fakat daha önce kötü embriyo gelişimi, ileri sperm yapı bozukluğu, NGS-FISH vb. embriyo genetik tahlil sonuçlarında yüksek oranda genetik bozukluk varsa yada tekrarlayan implantasyon başarısızlığı denen 3 ve üzeri 1. kalite embriyo transfer edilmesine rağmen gebelik elde edilemediyse, başarıyı arttırmak adına kullanılabilir bir yöntemdir.
Total immotilite de kullanılır mı?
Mikroçip yönteminde spermler bir filtre içerisinden yüzerek yüzeye geçerler, bunun için hareketli olmaları şarttır. Bu sebeple total immotilite vakalarında kullanılamaz.